Το Πανεπιστήμιο Πατρών μεριμνά για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συστήματα λογισμικού, σε περιεχόμενο, δικτυακούς τόπους και εφαρμογές κινητών συσκευών που παρέχονται από το Ίδρυμα, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, όπως αυτά ισχύουν για την ανταλλαγή δεδομένων και υπηρεσιών με άλλους φορείς.

Στιγμιότυπο οθόνης από την ιστοσελίδα upatras.gr

Προσβασιμότητα ιστοτόπων και εφαρμογών

Στο πλαίσιο της σχετικής μέριμνας, στον νέο ιστότοπο του Πανεπιστημίου Πατρών, εφαρμόστηκε το Πρότυπο WCAG 2.1 που εκδόθηκε από το World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Accessibility Initiative (WAI). Ο  ιστότοπος είναι πλήρως προσβάσιμος σε επίπεδο συμμόρφωσης ΑΑ, ενώ έχει αναρτηθεί και η σχετική Δήλωση Προσβασιμότητας.

Δείτε τον χρήσιμο οδηγό προσβασιμότητας για ιστοτόπους και φορητές συσκευές, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934).

Ασύγχρονη και σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Επίσης, τo Πανεπιστήμιο Πατρών τηρεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, eClass (Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων) η οποία βασίζεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, Open eClass, του Ελληνικού Ακαδημαϊκού Διαδικτύου (GUnet). Στην πλατφόρμα έχει ενσωματωθεί και χρησιμοποιείται το Widget προσβασιμότητας της υπηρεσίας UserWay που τροφοδοτείται από έναν ειδικό διακομιστή προσβασιμότητας, προσφέροντας μία σειρά λειτουργιών προς χρήση για άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δείτε τον χρήσιμο οδηγό ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού προσβάσιμου από άτομα με αναπηρία και άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934).

Στιγμιότυπο οθόνης από την ιστοσελίδα eclass.upatras.gr

Επίσης, για τις ανάγκες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών χρησιμοποιεί την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων ZOOM, η οποία διασφαλίζει προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι συμβατή με τα εξής πρότυπα: WCAG 2.1 AA, Revised Section 508, EN 301 549 Accessibility requirements.

Δείτε τον χρήσιμο οδηγό προσβασιμότητας για την πλατφόρμα zoom, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934).

Στιγμιότυπο οθόνης από την εφαρμογή zoom
Στιγμιότυπο οθόνης από την ιστοσελίδα χαρακτηριστικών προσβασιμότητας των windows 11

Χρήση λογισμικών

Παράλληλα, διατίθεται χρήσιμος οδηγός, για τη χρήση των Windows 11, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου, οι οποίοι πολλές φορές δε γνωρίζουν τις δυνατότητας παραμετροποίησης που τους παρέχονται. Ο οδηγός, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934), χωρίζεται στα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, που παρέχονται ανάλογα με την πιθανή αναπηρία του χρήστη. Μπορεί όμως να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε όλους τους χρήστες, ανάλογα με τις ανάγκες, τις περιστάσεις ή απλά τις προτιμήσεις τους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών λαμβάνει μέριμνα και για την παραγωγή προσβάσιμων αρχείων Word, PowerPoint, Excel και PDF κλπ με επιμόρφωση του αρμόδιου προσωπικού.

Δείτε τον χρήσιμο οδηγό δημιουργίας προσβάσιμων αρχείων και εγγράφων, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934).

Διαθέσιμες Υποστηρικτικές τεχνολογίες / Σταθμοί Εργασίας:

Η χρήση της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας είναι πολλές φορές απαραίτητη σε έντυπο-ανάπηρους χρήστες ή χρήστες με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, καθώς δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις διάφορων τομέων και εργασιών και τους προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Υποστηρικτική Τεχνολογία αφορά προϊόντα, εξοπλισμό και συστήματα που ενισχύουν τη μάθηση, την εργασία και την καθημερινή ζωή για άτομα με αναπηρία. Το Πανεπιστήμιο μεριμνά για την κατάρτιση/επιμόρφωση των εντυπο-ανάπηρων φοιτητών/τριών ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στην εξοικείωση και αποτελεσματική χρήση του συνόλου των δυνατοτήτων που τους προσφέρει.

Δείτε τη διαθέσιμη υποστηρικτική τεχνολογία  σε εξοπλισμό και λογισμικά.

Σταθμός εργασίας για έντυπο-ανάπηρους

Δείτε τον χρήσιμο οδηγό για εκτύπωση σε braille εκτυπωτή, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934).

Για τον σκοπό διατίθενται σταθμοί εργασίας  στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και στα παραρτήματά της στο Κουκούλι, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, για την πρόσβαση φοιτητριών και φοιτητών με αναπηρία και ειδικότερα με προβλήματα όρασης (μερική ή ολική τύφλωση) ή/και με προβλήματα κινητικότητας.

Πολύ σύντομα θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών.

Σταθμός εργασίας για έντυπο-ανάπηρους