Στο Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποιούνται δράσεις κατάρτισης/επιμόρφωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των φοιτητών/τριών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, για θέματα συμπερίληψης και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή ζωή χωρίς διακρίσεις, εμπόδια και αποκλεισμούς.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο μεριμνά για την κατάρτιση/επιμόρφωση και την συμβουλευτική υποστήριξη των εντυπο-ανάπηρων φοιτητριών και φοιτητών με αναπηρία και/ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εξοικείωση και αποτελεσματική χρήση της υποστηρικτικής τεχνολογίας , των σταθμών εργασίας και του συνόλου των δυνατοτήτων που τους προσφέρει.

Λογότυπο Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης

Νέες ειδικές δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης ατόμων με αναπηρία, όπως φοιτητριών και φοιτητών με τύφλωση στην κινητικότητα και προσανατολισμό, κ.ά., αναμένονται να διεξαχθούν.

Για βιωματικά εργαστήρια, ενημερωτικές δράσεις, σεμινάρια, ομιλίες και ημερίδες πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και/ή για παροχή συμβουλών και τεχνικών σε φοιτητές/τριες για την καλύτερη προετοιμασία τους πριν την εξεταστική περίοδο (διαδικασίες μάθησης, λειτουργία της μνήμης, διαδικασία προφορικών εξετάσεων και άγχος, κ.ά.) επισκεφθείτε το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΨΥΣΥ)   του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του έργου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών (MIS 5045934), έχουν πραγματοποιηθεί :

επιμορφωτικά σεμινάρια  σε θέματα δημιουργίας προσβάσιμων αρχείων Word, PowerPoint, Excel και PDF επιμορφωτικά σεμινάρια ψηφιακής προσβασιμότητας ιστοτόπων που απευθύνονται σε μέλη του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου που είτε είναι διαχειριστές κάποιου ιστοτόπου είτε έχουν την αρμοδιότητα να αναρτούν περιεχόμενο σε ιστότοπο ή σε μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης Σχεδιασμός.

κατάρτιση εντυπο-ανάπηρων φοιτητών/τριών στη χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών

επιμορφωτικά σεμινάρια  (σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης) φοιτητών/τριών εθελοντών με στόχο:

  • Την ευαισθητοποίηση των φοιτητών/τριών για τα θέματα διαφορετικότητας
  • Την παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων διαχείρισης και υποστήριξης των φοιτητριών και φοιτητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με έμφαση στην κοινωνική υποστήριξη, τη βελτίωση ποιότητας ζωής και την ένταξή τους στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
  • Την υποστήριξη των φοιτητριών και φοιτητών με αναπηρία και/ή ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τους εκπαιδευόμενους ως συνοδοί, βοηθοί γραφής κλπ.
  • Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εθελοντικού δικτύου το οποίο θα ενισχύσει και θα διευρύνει την ισότιμη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών

δράσεις σε Σχολεία για ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς τη Διαφορετικότητα και την Αναπηρία μέσα από βιωματικά παιχνίδια σχετικά με την κώφωση, την τύφλωση και την κινητική αναπηρία.

εκδηλώσεις / παρουσιάσεις / ημερίδες ευαισθητοποίησης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus του Πανεπιστημίου Πατρών (University of Patras΄ ESN), με φορείς του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Συλλόγων και Σωματείων ΑμεΑ (Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος, Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ήφαιστος, κ.ά), τον Σύλλογο Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, κ.ά.

Επιμορφούμενοι παρακολουθούν παρουσίαση σε αίθουσα

Οι δράσεις μας συνεχίζονται και εμπλουτίζονται. Νεότερα σύντομα.