Το Σημείο 0 είναι αυτό που εμποδίζει την αυτενέργεια ενός ατόμου με αναπηρία. Το σημείο αυτό βρίσκεται παντού στις πόλεις και στο περιβάλλον εργασίας μας. Αυτή η δράση έχει στόχο να αναδείξει το Σημείο 0 στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, και στο Πανεπιστήμιο. Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, από 1 ως 15 Μαΐου, μπορούν να καταγράφουν επάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη κάθε Σημείο 0 που συναντούν σε ολόκληρη την πόλη τους και το Πανεπιστήμιο, ώστε να εντοπίσουν τις περιοχές ενδιαφέροντος με τα συνοδά προβλήματα, να ευαισθητοποιηθούν και να προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε το περιβάλλον όλων μας να είναι πραγματικά ισότιμο και συμπεριληπτικό.
Οι ακριβείς προδιαγραφές προσβασιμότητας για κτίρια και υπαίθριους χώρους καθορίζονται από τη νομοθεσία και διαφοροποιούνται ανάλογα με το σκοπό χρήσης του κτιρίου ή/και του υπαίθριου χώρου, αν πρόκειται δηλαδή για ιδιωτική ή για δημόσια χρήση. Ωστόσο στην καθημερινότητα, ο εντοπισμός των προβλημάτων προσβασιμότητας υποδομών που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ΑμεΑ, μπορεί να είναι πιο εμπειρικός και να βασίζεται στην ορθή κρίση. Όταν πρόκειται λοιπόν για προσβασιμότητα υποδομών πρέπει να είναι εφικτή:
- Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο ενός κτιρίου (για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο)
- Η πρόσβαση στην είσοδο ενός κτιρίου (για παράδειγμα να μην υπάρχουν υψομετρικές διαφορές, να είναι το πλάτος των θυρών αρκετό ώστε να είναι εφικτή η είσοδος αναπηρικού αμαξιδίου, κ.α.)
- Η οριζόντια κυκλοφορία εντός του κτιρίου (να μην υπάρχουν εμπόδια, να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι που να επιτρέπουν τη μετακίνηση αναπηρικού αμαξιδίου)
- Η κατακόρυφη κυκλοφορία εντός του κτιρίου (σε διαφορετικούς ορόφους δηλαδή από αυτόν που βρίσκεται η είσοδος)
- Οι προσβάσιμες εξυπηρετήσεις (χώροι υγιεινής για ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ)
Η καταγραφή γίνεται μέσα από την απλή εφαρμογή ArcGIS, που παρέχει δωρεάν το Πανεπιστήμιο Πατρών στα μέλη του. Οι οδηγίες για τη λήψη, την εγκατάσταση και τη χρήση της πλατφόρμας βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο.
Οδηγίες για λήψη και χρήσης της Εφαρμογής
Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής η καταγραφή είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία που επιτρέπει σε κάποιον/α να προσθέσει όσα περισσότερα στοιχεία θέλει, ακόμη και φωτογραφικό υλικό. Τα σημεία που καταγράφει κάποιος/α είναι ορατά σε όλους, δίχως όμως να φαίνεται η ταυτότητα αυτού/ης που το σημειώνει.
Η δράση υλοποιείται από τη Μονάδα Ισότιμης Προσβασης με τη συνδρομή της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης και του Τμήματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λογισμικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισότιμης Πρόβασης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σημειώσεις:
- Η χρήση της εφαρμογής σε αυτή τη φάση είναι δυνατή μόνο από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με τα στοιχεία της ιδρυματικής τους ταυτότητας.
- Όσοι/ες συμμετέχουν, αποδέχονται τους όρους για την αυτόματη καταγραφή των προσωπικών τους στοιχείων μέσω του συστήματος ιδρυματικής ταυτοποίησης. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την κλήρωση των αναμνηστικών δώρων που θα διενεργήσει η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης με όλους/ες που θα συμμετάσχουν.